5.10.2015. // Rugby World Cup

Iza nas je uzbudljivi vikend na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj. Nakon nekoliko velikih rezultatskih iznenađenja u prvih desetak dana prvenstva, ove subote dogodio se neočekivani šok za domaćine Engleze, ali i iznenađenje za cijeli ragbi svijet te se po prvi puta u povijesti dogodilo da domaćin ne prođe grupnu fazu natjecanja.

Nakon tijesnog poraza od Walesa, Engleska je svoj prolaz dalje morala tražiti preko Australije, koja je, uz Novi Zeland, jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova. Iako su Englezi imali podršku 81 000 gledatelja u hramu ragbija na stadionu Twickenham, ni to im nije bilo dovoljno za pobjedu nad nadmoćnim Australcima. Englezi su odlično otvorili utakmicu te su u samim počecima imali nekoliko dobrih prodora, koje je odlična australska obrana ipak uspijevala zaustaviti u posljednjim trenucima. U 20. minuti susreta Australija postiže svoje prvo polaganje i počinje se odvajati i dominirati utakmicom te se na poluvrijeme odlazi rezultatom 3:17. U dugom poluvremenu Englezi svim snagama pokušavaju uloviti rezultatski zaostatak, ali to im nikako ne polazi za rukom sve do 65. minute susreta kada petnaestak minuta vrše dobar pritisak i dolaze do 13:20 te ih samo jedno pretvoreno polaganje dijeli do poravnanja rezultata. No nakon žutog kartona otvarača Engleske (isključenje na 10 min), Australci u 75. minuti ponovno preuzimaju inicijativu te još povećavaju svoju prednost do konačnih 13:33.

Od ostalih utakmica izdvaja se pobjeda JAR-a nad Škotskom 34:16, čime JAR praktički osigurava prvo mjesto u skupini, Japan se još jednom pokazuje kao veliko iznenađenje ovog prvenstva i momčad u velikom usponu, što potvrđuju pobjedom nad reprezentacijom Samoe 26:5, a stari rivali iz Kupa šest nacija, Irska i Italija uzbudljivu utakmicu završavaju rezultatom 16:9.