U18 | Vinko Rudić: "Dati ću sve od sebe da ponovno zaigram u kockastom dresu!"

U vikendu iza nas, kandidati za U18 reprezentaciju odradili su svoje posljednje treninge podijeljeni na dvije regije, a prije nego što se ove subote svi zajedno okupe u Zagrebu, o pripremama i ciljevima porazgovarali smo s jednim od najboljih pojedinaca prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u Andori, Vinkom Rudićem.

Vinko je jedan od desetak igrača na ovogodišnjim pripremama koji su prošle godine osvojili zlato u svojoj diviziji Europskog prvenstva, a sada se uz puno više iskustva ponovno nada doći do reprezentacije i ostvariti isti uspjeh: „Prošle godine smo se međusobno povezali i jako dobro zabavili, tako da nam je nakon prvenstva bilo žao što je sve završilo; odlično smo se slagali i na terenu i izvan njega. Ove godine su pripreme više-manje iste, no ima dosta kvalitetnih kandidata, tako da se na svakom treningu trebamo žrtvovati i ići do kraja kako bismo pokazali koliko jako želimo igrati u kockastom dresu. Ciljevi su isti – napada se zlato, a ja ću dati sve od sebe da budem među igračima koji će to pokušati ostvariti!“. Nastup u Andori jedan mu je od najdražih događaja u karijeri, a nakon gotovo godinu dana od podizanja pobjedničkog pehara, s nama je podijelio svoje dojmove: „Osvojiti prvo mjesto bilo je nešto posebno, osjećaj nikako ne blijedi. Prvenstvo nismo započeli onako kako smo se nadali te smo nakon prve utakmice protiv domaćina Andore bilo dosta nervozni, no srećom, uspjeli smo se pribrati i na kraju uzeti to zlato.“ 

Osim nastupa za U18 reprezentaciju, Vinko je i standardni prvotimac te najmlađi igrač seniorske momčadi Nade, s kojom je sa navršenih 17 godina već osvojio Kup Hrvatske i Regionalnu ligu: „Ponosan sam što igram rame uz rame s igračima koje sam od malih nogu dolazio gledati i za koje sam navijao. Na primjer, Tomislav Burazin i Ante Olujić su bili moji prvi treneri kada sam se prije skoro 12 godina upisao na ragbi, a sada igramo zajedno i skupa osvajamo naslove.“ Vinko nam je priznao i kako je iz početka bio nervozan i nesiguran, no uz sebe je imao još nekoliko igrača koji su iz U18 kategorije prešli u seniore, tako da se brzo uklopio i opustio, a sada posebno hvali dobre odnose i atmosferu u momčadi te izdvaja zajednička druženja nakon utakmica kao neke od najljepših uspomena s klubom.     

Došli smo i do svojeg omiljenog pitanja te zamolili da nam ispriča najdražu anegdotu iz ragbija. „To bi bilo buđenje jutro nakon osvajanja prvenstva u Andori; kasnio sam na doručak, obukao na sebe prvo što mi je bilo pod rukom i otrčao u salu gdje su me svi čudno gledali. Tek kasnije, kada sam se vratio u sobu i pogledao u ogledalo, vidio sam da mi je kosa roze boje. Hvala Borna...“ – nasmijao nas je naš sugovornik. 

Uslijedilo je nekoliko blic pitanja, gdje nam je otkrio kako mu je zbog talenta i uspjeha, sportski uzor Novozelanđanin Ma'a Nonu, kako u slobodno vrijeme svira gitaru i crta te kako mu je najdraža utakmica u karijeri ona na Europskom prvenstvu protiv Danske, gdje je Hrvatska pobjedom 16:8 osigurala željenu zlatnu medalju. Za kraj, pitali smo ga koje su mu prve asocijacije na ragbi: „Prijateljstvo, disciplina i timski rad“ - zaključio je Vinko.

Foto: Berislav Rožman

20.3.2017.