Zagreb sljedeći vikend domaćin Europskog prvenstva u ragbiju 7

Na stadionu NŠC Stjepan Spajić u Sigetu, u subotu i nedjelju 15. i 16.6.2019. gledati ćemo čak tri Europska prvenstva istovremeno; za žene, muškarce i U18.

Na tri terena stadiona Hrvatskog dragovoljca, sljedećeg vikenda nastupiti će 36 europskih reprezentacija s gotovo 600 članova. Ovogodišnje prvenstvo posebno je važno jer se turniri u muškoj i ženskoj konkurenciji ujedno boduju i kao pretkvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. – da bi ostali u utrci za Olimpijadu, seniorke moraju biti prve, dok je kod seniora, koji su u diviziji iznad, dovoljno i srebro. Isto tako, zbog više divizije, seniorsko se prvenstvo sastoji od dva turnira, tako da tjedan dana nakon zagrebačkog, svih 12 reprezentacija seli u Zenicu, na drugi turnir Europskog prvenstva.

Pripreme za natjecanje u punom su tijeku; hrvatska ženska reprezentacija trenutno trenira u kampu na Braču, juniori su se danas iz Beograda vratili s pobjedničkim peharom U18 pripremnog turnira, dok je muška reprezentacija, među 36 momčadi, upravo izborila završnicu jakog turnira u Milanu.

Europsko prvenstvo službeno će se otvoriti u petak, ceremonijom na zagrebačkim fontanama, gdje će se sve reprezentacije u svečanom defileu predstaviti publici te slikati s peharom, uz svjetlosne projekcije na vodi. Otvaranje počinje u 20:30 sati. Subotnji dio natjecanja počinje u 11 sati, a završava u 18, dok nedjeljni počinje u 10, a finala su na rasporedu od 17 sati.

POPIS SUDIONIKA:

Men's Trophy: HRVATSKA, Bugarska, Belgija, Švedska, Luksemburg, Ukrajina, Češka, Izrael, Bosna i Hercegovina, Danska, Latvija, Litva.
Women's Conference 1: HRVATSKA, Bugarska, Moldavija, Malta, Austrija, Danska, Andora, Luksemburg, Slovačka, Slovenija, Latvija, Litva.
U18 Trophy: HRVATSKA, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Češka, Izrael, Latvija, Srbija, Mađarska, Slovenija, Monako, Turska.

Foto: Berislav Rožman

9.6.2019.